2010-11-12 15:56:42• hírek • Tóth Klarissz

Kevés libahúst fogyasztanak a szatmáriak

Készül a libamájpástétom
Készül a libamájpástétom

Márton napjának apropóján utánajártuk, hogy a szatmáriak körében mennyire keresett illetve kelendő a libahús.

„Aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik" - tartja a mondás. A népi kalendárium egyik jeles ünnepe November 11./Márton napja. Erre az időszakra kellőképpen meghízik a liba, ráadásul az újbor is kiforr. Márton napján és az azt követő egy-két napon - a magyarországi éttermekkel ellentétben - Szatmáron alig akad olyan vendéglátói egység, ahol Márton-napi mulatságot rendeznek vagy különféle libahúsból készült ételkülönlegességeket kínálnak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy Szatmáron meglehetősen kevesen és ritkán fogyasztanak libahúst, a libahúsfogyasztás még az éttermekben sem éli reneszánszát. Vidéken - ahol a legtöbb esetben a szárnyasok között libát is tartanak - valamivel gyakrabban fogyasztanak libahúst, mint városi környezetben. A csirke-, tyúk- és a kacsahús kedveltebb, mint a libahús.

Városi körkép: nőtt-e az emberek libahús iránti vásárlási kedve?

Nyakunkba vettük a város kisebb húsboltjait és a bevásárlóközpontokat egyaránt, hogy kiderítsük, nőtt-e az emberek libahús iránti vásárlási kedve. A kisebb húsüzletekben alig-, vagy egyáltalán nincs libahús kínálat. Egész liba csak rendelés esetén-, libaaprólék (farhát, libanyak) pedig csak néhány helyen kapható. A kereskedők szerint - egy központi húsbolt kivételével - Márton napján csekély mértékben nő a libahús iránti kereslet.

Az egész liba kilogrammonkénti ára 22 lej, a libacombot 32 lejért árusítják, farhát és libanyak 7lej/kg, füstölt libamell 80 lej/kg. A hizlalt libamáj még nagyobb hiánycikk a szatmári húsrészlegeken, pedig a világ libamájexportjának 90 százalékát szomszédunk, Magyarország biztosítja. Elvileg a beszerzés könnyen megy, a kereslet mégsem éri utol a magyarországi, a németországi vagy a hollandiai átlagot. Nem csoda, mivel 145 lej/kg áron kevesen és ritkán engedhetik meg maguknak ezt az ínyencséget. De a helyi étlapok kínálata között is legalább ilyen ritkán szerepel.


A szatmári húsboltokban hiánycikk a hizlalt libamáj

A szatmári húsboltokban hiánycikk a hizlalt libamáj


Az élelmiszerüzletekben Magyarországról importált libazsír - mennyiség és üzlet függvényében - 5-9 lej, libatepertő 6,5-8 lej, libamáj pástatom 2,5-5 lej közötti áron annál szélesebb választékban kapható, a Magyarországon népszerű libakolbász azonban Szatmáron abszolút hiánycikknek számít. Pedig érdemes lenne több libahúst fogyasztani. Kevesen tudják, hogy a libamáj rendkívül gazdag A-vitaminban, a libazsírnak pedig kedvező élettani hatásai vannak. Az állati zsírok közül a legkedvezőbb zsírsavösszetételű zsiradékféle, alacsony koleszterintartalmú, többszörösen telített zsírsavból sok található benne, összetétele hasonló az olívaolajéhoz.

A Chilly Csárda Étterem Márton nap alkalmából hagyományt kíván teremteni, ezért ma 20 órától első ízben, speciális Márton-napi lakomával és élőzenés mulatsággal kedveskedik vendégeinek. Az étterem szakácsától, Simon Zsolttól megtudtuk, milyen ínycsiklandozó menüvel várják a vendégeket.

Előétel: Libamájpástétom gyömbéres rozmaringos almalekvárral, brióssal és füstölt libamellszeletek balzsamecetes eszenciával.

Leves: Gyógynövénylikőrrel izésített liba erőleves zöldséges maceszgombóccal.

Főétel: Ropogós libacomb pezsgős, párolt lila-káposztával és hordóburgonyával.

Desszert: Ludlábtorta.

Az ízletes falatokat pedig 2009-es évjáratú, félszáraz fehérborral lehet leöblögetni.


A Chilly Csárda Márton-napi lakomájának előkészületei



A Chilly Csárda Márton-napi lakomájának előkészületei

A Chilly Csárda Márton-napi lakomájának előkészületei


Aki lemarad Chilly Csárda ma esti lakmározásból, mindenképpen rukkoljon elő valamilyen libahúsból készült étellel. Aki ráadásul még a babonákban is hisz, a libahús elfogyasztását követően tartsa meg a liba mellcsontját. Ebből ugyanis a téli időjárásra is következtetni lehet: amennyiben a liba csontja hosszú és fehér, havas, hosszú tél várható. Ha pedig barna és rövid, akkor latyakos télre lehet számítani.

A gazdasági válság közepette visszaköszön József Atilla verssora: „De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni...", ami napjainkban sokaknak különösen aktuális. A néphit szerint minél több libahús kerül ilyenkor az asztalra, annál gazdagabb lesz a család. A Chilly Csárda Étterem ma gondoskodik arról, hogy a következő évben senki ne éhezzen.

Recept tipp!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: